Egypten 2.0?

Efter sigende var det en 26-årig kvindes facebook-besked, der satte gang i den egyptiske revolution og Mubaraks endeligt som præsident. Vred og træt af tingenes tilstand skrev hun: “People, I am going to Tahrir Square” på sin væg.

På sin vis bliver det ganske lakonisk at vi her i det nordvesteuropæiske hjørne af verden har en diskussion om facebook som et stasi-lignende spøgelse, der forsøger at malke alle private oplysninger ud af os – og bruge dem til et eller andet skummelt og i hvert fald noget hyperkommercielt. Andre steder i verden fungerer samme fjæs som et frihedens værktøj og er en grim torn i ethvert diktaturs øje.

Folk connecter derude i den anden verden uden at kunne kontrolleres… af andre end facebook selvfølgelig. Da jeg var i Vietnam for et par måneder siden, oplevede jeg også at facebook var lukket ned på alle hotelcomputere. Vietnam er et kommunistisk et-parti samfund, et diktatur med andre ord, dog med en ganske åben markedsøkonomi efter bedste kinesiske model.

Mubarak-regimets største fejl blev måske i virkeligheden ikke at få lukket ned for internettet og strømmen af sociale medier.
“Anyone who is worried about me or thinks that I am mentally ill should come in order to protect me…If the police wants to burn me – fine, I will be at Tahrir Square in half an hour.”, fortsatte den 26-årige kvinde på sin facebook-væg.

Sandsynligvis var oprøret kommet alligevel. Facebook blev blot et belejligt instrument, der kunne gøre logistikken i protesterne og oprøret nemmere. Og hurtigere. Det lå lige i hænderne for de mange unge på universiteter i Cairo og Alexandria. Det gør det jo så ikke mindre fascinerende. Nettet og det snart mumificeret web 2.0-begreb ændrer vores verden. På mange niveauer.

Lad mig så i øvrigt anbefale denne fremragende artikel, der underbygger meget mere.
Egypt´s Revolution 2.0: The Facebook Factor

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s