Nedturssang

FC Københavnsk champagnebrus i Liége. Ikke i nærheden!

Ja så sidder man her ved knasterne igen og nipper til lidt evalueringsrødvin. Endnu et efterår glider bort, denne gang det københavnske anno 2011.

Indrømmet; et eller andet sted havde man vel forventet nedturen. Den var næsten uundgåelig efter sommerens udvandring af spillere og tabet af Ståle Solbakken. Men skuffelsen og eftersmagen havde ikke behøvet at være så bitter som den egentlig er blevet.

Hvad gik galt? Alt i den europæiske kampagne. En relativ god lodtrækning til Champions League blev smidt allerede i første hjemmekamp mod tjekkiske Viktoria Plzen. I en katastrofal 2. halvleg faldt holdet fra hinanden.

Den efterfølgende degradering til Europa League-grupperne var dog til at leve med.

Igen en overkommelig lodtrækning. Hannover, Liege, og ukrainske Poltava. Det blev til 1 sejr, 2 uafgjorte, og 3 nederlag i de 6 kampe. Og langt fra den videre kvalifikation, som vi efterhånden har vænnet os til i København i de senere sæsoner.

Samlet set står indsatsen i gruppespillet tilbage som et sportsligt flop.

Vi floppede! Var for langt fra de 2 bedste hold og havde ikke behøvet at tabe begge kampe til Standard Liege. Det belgiske hold burde være vores ligemænd. Indsatsen både ude og hjemme var pivende ringe – uagtet at vi med en vis rette kunne føle os snydt i den første kamp.

Og udekampen i Liege blev nøglen i gruppen.

Hannover 96 var for stærke. De er middelmådige i Bundesligaen, men på alle planer skarpere end et famlende Københavnerhold. Alligevel står de 2 kampe mod tyskerne som nogle af efterårets bedre. Vi spiller en glimrende 2. halvleg ude og redder 2-2 med til returkampen.

Total overmatchet på tribunerne i Parken. Det var som 8 år tidligere hvor Djurgården kom forbi, blev der mumlet på rækkerne rundt omkring. Cirka 10.000 tyske fans havde valfartet til København. Det var deres store øjeblik, en god stund ude i Europa for et hold som ellers ikke er forvænt med den slags.

For os københavnske fans var det en dag på kontoret, en af de lidt mere udfordrende, men vi havde været der mange gange, særligt de senere sæsoner, og det har også været sjovere.

I guder hvor blev tyskerne stille i minutterne efter Damens 1-0 scoring. Stilheden varede desværre ikke mange minutter. Hannover fik scoret 2 gange og vendt til sejr – fortjent nok – på det sidste kvarter. Et øjeblik smagte det af lidt. Lidt henad sidste efterår. Derefter blev den nuværende københavnske forfatning afsløret og udstillet. Det vaklede i forsvaret under den kraftigere og kraftigere tyske forcering.

Det europæiske bal slukkede reelt ned den aften i begyndelsen af november. De sidste 2 kampe blev gruppekosmetik. Det undskylder dog ikke indsatsen. Den var jammerlig over hele linien! I Ukraine og hjemme mod belgierne.

Andedammen! Tilbage står de hjemlige turneringer. Vi fører Superligaen med 4 point ved vinterpausen og er videre til semifinalen i pokalturneringen. Begge dele må betragtes som godkendt på den mere realistiske skala. Men spillemæssigt har det været lange kampe, med hovedpinetungt og uopfindsomt opspil, et hold der har overlevet på dødbolde eller individuelle indfald fra angriberne.

Og så er det bare pokkers svært, at hidse sig op over Superligaen. Jamen, i det hele taget.

Hvad mangler? Midtbanen har været som en loftventilator i konstant rotation. 4 mand om 2 centrale pladser. Ud-ind, ud-ind. Claude, Grindheim, Delaney og den forkætrede TK.

Intet har fungeret. Manglende evner og nok endnu mere manglende lederskab. Hypotetisk blev salget af Kvist måske dyrere end det transferbeløb som vi faktisk indkasserede for ham. Kvist kunne have været nøglen til en mere solid europæisk indsats.

Det er selvfølgelig spekulation. Manden ville selv til Stuttgart, den faktor skal også regnes ind.

Sommerens indkøb står heller ikke som lysende succes’er. Diouf er dumpet, Grind er tæt på samme, Sigurdsson har som den eneste vist lovende sager.  De 2 højrebacks, Gamboa og Thomsen, bliver historier for sig. Den ene har ikke været i nærheden af holdet og den anden har ikke været i nærheden af kvalitet. Mon ikke vi kan blive enige med CV om, at det i en rum tid fremover må være slut med at hente spillere i Haderslev.

Kan man håbe på at den unge Delaney træder frem i foråret på Kvist-agtig vis? Foreløbig mangler han nogle muskler på kroppen. Men han kunne have potentiale – kunne have, sagde jeg! Jeg er dog mest tilbøjelig til at skrige KØB. Men den skal også bare sidde i skabet denne vinter. Ikke noget med halve eller hele sæsoners tilvænningsperioder for en ny central midtbanespiller.

Skal træneren fyres? Der fandtes uden tvivl ikke noget mere utaknemmeligt trænerjob end at skulle afløse Ståle i sommers. En skaldet nordmand på toppen, han havde ført sit hold længere end nogensinde, det bedste danske klubhold nogensinde. Samtidig var Ståle hele tiden i mental sync med sit København, det frygtelige hjertestop på Peter Bangs Vej, genoplivningen, den fælles historie. Det perfekte match. Ståle og FC København.

En skåning i krise?

Nu har vi en forsagt skåning. Främling över allt! Han overbeviser ikke nogen. Måske er han dygtig eller måske er der bare for langt fra Malmø til København. Vi vakler i tvivlen, Rolle! Fra mit perspektiv har han et halvt år til at bevise. Et mesterskab, en pokaltitel! Nuvel, det ville da ikke være det ringeste udbytte. Men det skal sgu også være!

Han fik ikke de nemmeste arbejdsvilkår fra begyndelsen med udvandringen af nøglespillere. Men han har heller ikke overbevist og ligefrem strålet igennem med en markant profil, hverken personligt eller i holdets udvikling.

Med den mest positive og udglattende (h)ånd kan man karakterisere det københavnske spil efteråret igennem som undersøgende. Søgende mod et nyt koncept. Men aldrig helt i nærheden, vel?

Vi famler i vintermørket! Tak, Lars, og velkommen hjem på mere permanent basis. En rigtig højreback. Det kan også være Nilssons første lille sten mod det nye koncept. Næste kan blive en Vingaard som forhåbentlig får vinterpausen til at finde sig selv og sit niveau fra før Chelsea-skaden i februar.

Derefter er der alt det med den centrale midtbane, der skal løses. Og den meget tynde besætning af midterforsvaret.

Mon ikke tiden er inde til at Cesar Santin skal videre? Tak for god tjeneste. Djiby Fall rumsterer blandt rygtesmedene. Han vil nok være til at leve med.

Et par julelys dog! Bryan Oviedo fik sig et lille gennembrud i det københavnske efterår. Som venstreback fik han faktisk sat Pierre Bengtsson noget i skyggen som løvet faldt af træerne. Nok til overraskelse for de fleste. Også mig. Han blev et frisk pust.

Et dejligt mål på vestegnen. Kritikken af Diouf har været skånselsløs og retfærdig, men ingen skal tage denne scoring fra ham. Den sidder lige i røven:

Efterårets bedste kamp… tjah! Udekampen i Odense måske eller pokalaffæren i Brøndby. Der lignede vi dog lidt mere end pebernødder i perioder. Men ellers skal der vist kigges dybt i glasset!

Modsat sidste sæson har jeg egentlig glædet mig til vinterpausen længe – og vil ikke begræde at den er 3 måneder lang denne gang.

2 thoughts on “Nedturssang

  1. Lige mine ord Jan! Jeg havde virkelig håbet på at Bo ville komme hjem her til vinter, og så går han hen og bliver skadet 6-12 måneder 😦 En spillende forsvarsstyrmand som ham, og en solid midtbanegeneral (som du skriver) ligner en nødvendighed i jan. Og så lad os håbe at Rollo viser hvad han kan efter en laaaang vinteropstart 🙂

  2. Omkring Rolle, synes jeg fakktisk at han langsomt begynder at vise at han kan komme til at fylde jakkesættet. Vi må nok se i øjnene at Ståle var en bedre cheftræner end vi normalt kan tiltrække. Rolle er nok tættere på klubbens reelle nivea…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s